Egy konyhasóval való átkefélés visszaadja szőnyegünk eredeti színét. Folttisztításnál annál sikeresebbek lehetünk, minél gyorsabban megpróbáljuk a szennyeződést eltávolítani, ebben számos hétköznapi anyag a segítségünkre lehet.



Már a szőnyegünk kiválasztásánál is legyünk körültekintőek: a padlószőnyegeket olyan ragasztóval rögzítik, melyekből illékony, egészségre káros anyagok távozhatnak - tanácsolja a Levegő Munkacsoport kiadványa.

Mint minden tisztítószer, a szőnyegtisztítók is tartalmazhatnak szerves oldószereket, ezek között rákkeltő anyagok is lehetnek. A perklór-etilén és a triklór-etán légzőszervi és bőrirritációt okozhat - írja a TudatosVásárló.

Ha folt került a szőnyegre, azt minél gyorsabban próbáljuk kiszedni! Ha gyorsan cselekszünk, tiszta hideg vízzel még a makacs szennyeződések is kivehetők. Ha később vesszük észre a foltot, akkor tejföllel vagy joghurttal próbálkozhatunk. A szőnyegre kiömlött vörösbort szódavíz és só keverékével tisztíthatjuk, kakaófoltra pedig meleg víz és só ajánlott. A ragasztófoltot ecettel tudjuk kioldani.

Mind a szőnyeg, mind a bútorkárpit tisztítására ajánlott a következő módszer - kissé munkaigényes, de az eredmény önmagáért beszél. Állítsuk össze kukoricakorpa és bórax 2:1 arányú keverékét, szórjuk a tisztítandó felületre, majd egy óra állás után porszívózzuk össze - tanácsolja a zold.virtus.hu.

Tipp: A környezetbarát háztartás tisztítószereit, köztük a bóraxot és a citromsavat is beszerezheti például az Ökoszolgálatnál

Ajánlat:

Folteltávolítási tippek a céklalétől a rágógumiig - citromsav, víz, só, bórax

Hogyan tisztíthatjuk környezetbarát módon és olcsón fémtárgyainkat? Az Ökoszolgálat krajcáros tippjei

Jurecska Laura

Programajánló: Száz Völgy túra a Szász-völgybe!

Május 30-án, szombaton a Gerecse Tájvédelmi Körzet festői szépségű, fokozottan védett természeti területére, a Szász-völgybe hív minden érdeklődőt a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. Az egyébként csak a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őr szakvezetőjével (vagy külön engedéllyel) bejárható területet érintő túra reggel nyolc órakor indul. Találkozó, gyülekező Tardoson, a Gorba kocsma előtti parkolóban lesz. A túrán való részvétel ingyenes. Az útvonalat nagyjából nyolc kilométer hosszúságúra tervezték, így egy könnyed, pihentető, de annál érdekesebb sétára lehet számítani. A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület szakemberei minden túrázónak igyekeznek megmutatni majd a területen szem elé kerülő madarakat is. Visszaérkezés dél körül várható, szintén a tardosi Gorba kocsma előtti parkolóba. Az egyesület és a völgy nevének összecsengése nem véletlen. Az egyesület tervei szerint a túrát minden évben megrendezik majd ebben a gyönyörű erdőrezervátumban. Minden természetbarátot szeretettel vár a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület!