Levélfüstmentes települések, a szemétdíj jelentős csökkentése, munkahelyteremtés, a közterületek, magánkertek talajának, növényzetének újraélesztése - mindez megvalósítható a zöldjavak helyben történő komposztálásával.



Forrás: Gellért MiklósNem a szemétben a helye

A háztartási szilárdhulladék 30-50%-át kitevő, biológiailag lebomló szerves anyagok, vagyis a zöldjavak keletkezésük helyén különösebb beavatkozás nélkül komposztálhatóak. A konyhában keletkező zöldség, gyümölcs és egyéb nyers növényi maradványok, a nyaranta rendszeresen levágott fű és az őszi hónapokban lehulló lomb mind-mind értékes tápanyag. Kukába kerülésük, elszállításuk, vagy levegőszennyező, tömeges égetésük felesleges környezetterhelést okoz. Szelektív hulladékgyűjtéssel és komposztálással a háztartási hulladék több mint a felére csökkenthető - ez nem kevés költségmegtakarítást is jelent! A komposztálható zöldjavak értékes tápanyagok, nem a szemétben a helyük. A komposztálás nem hulladékhasznosítás, hanem hulladékmegelőzés.

Kívül hasznosabb!

Országosan évente mintegy 1,5-2 millió tonnáról, vagyis több Gellért-hegynyi mennyiségről beszélhetünk, amely - mint a növényvilág számára nélkülözhetetlen tápanyagforrás - a talajokból is egyre inkább hiányzik. A kommunális hulladék mennyisége - a fogyasztói társadalom mellékhatásaként - így is évente 3-5%-kal növekszik. A zöldjavak - ellentétben a műanyag, üveg, vagy fém alapú hulladékkal - nem illeszkednek a hulladékgazdálkodási rendszerekbe. Ha a komposztálható szerves anyagok a többi hulladékkal összekeveredve hulladéklerakóba vagy hulladékégetőbe kerülnek, akkor elszennyeződnek, megsemmisülnek.

Tipp: itt megtudhatja, hogyan foghat hozzá a komposztáláshoz

Forrás: SzikeTöbb tápanyag - kevesebb szemétdíj - füstmentes települések

A komposztálás nemcsak hulladékmegelőzés, hanem értékes termőföld előállítása is. A helyi komposztálás elterjedésével a jövőben már nem a zöldjavak eltüntetésére, elszállítására, majd azok visszajuttatására (pl. virágföld vásárlás) törekednénk, hanem azok - nagyságrendekkel kevesebb forrást igénylő - helyben tartására. A helyi komposztálás újszerűsége éppen abban rejlik, hogy a lakosság öntevékenységére épít. Ebből a személyes érintettségből származik egyik legnagyobb előnyük: a nagy rendszerekkel szemben fenntartásuk jóval kevesebb ráfordítást igényel.

Komposztálni lehet családi- és társasházban, közintézményekben, közparkokban és még a lakótelepeken is. Komposztálással csökkenthetjük a hulladék mennyiségét, a kukák méretét vagy számát, vagyis a szemétdíjat, miközben kitűnő tápanyagforráshoz jutnak növényeink a lakásban, a kertekben és udvarokon, a köz- és magánterületeken. Mindehhez nem kell más, csak néhány négyzetméternyi zöldfelület, és egy ember (a családban, a társasházban, a lakóközösségben), aki odafigyel a komposztra.

Teljesíthetetlen uniós elvárás?

A döntéshozók a komposztálás jelentőségét felismerve több jogforrásban is meghatározták a komposztálható anyagok hulladéklerakótól való eltérítésének kötelezettségét (Hulladékgazdálkodási Törvény, Országos Hulladékgazdálkodási Terv). Az Európai Unió 1999/31/EK hulladéklerakásról szóló irányelvének következő céldátuma 2009. július 1., amikorra a lerakóra kerülő "biohulladék" mennyiségét az 1995-ben mért mennyiség 50%-ára kellene csökkenteni. Svájci, belgiumi példák bizonyítják, hogy országos szinten a "biohulladékok" 30%-ának házilagos komposztálása sem elérhetetlen cél.

Komposztálni jó! I. Országos Helyi Komposztálási Konferencia

A SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület eddigi tevékenységével és az országos konferencia szervezésével is a szerves anyagok hulladékká válását szeretné megelőzni. Segítséget kíván adni az önkormányzatoknak az európai uniós pályázati támogatásból (KEOP) vagy önerőből induló települési komposztálási programok sikeres, költséghatékony lebonyolításához. Ezért konferenciát szervez, elsődlegesen a települési önkormányzatok és a magasabb szintű közigazgatási egységek vezetői, döntéshozói részére, de minden érdeklődő civil szervezet, szolgáltató vagy magánszemély is részt vehet a konferencián, amely május 27-én szerdán lesz a Klebelsberg Kulturkúriában (Budapest II. Templom u. 2-10.)

A konferencián a környezetvédelmi minisztérium, az önkormányzatok, a tudomány és a civil szféra képviselőinek biztosítanak megszólalási lehetőséget és a pályázati lehetőségekről, valamint a hazai és a svájci tapasztalatokról hangzanak el előadások. A konferencián bemutatnak, kiállítanak helyi komposztálási tevékenységhez szükséges eszközöket, berendezéseket (komposztsiló, aprítógép, mulcsozó fűnyíró stb.), házi komposztálással kapcsolatos termékeket. A helyszínen kiállítás tekinthető meg az Év Természetfotósa 2008 pályázatra beküldött nyertes felvételekből is. A konferencia szüneteiben Fair Trade sarok (tea, kávé és gabonakávé) várja a vendégeket, ebédszünetben pedig helyi termesztésű bioélelmiszerekből összeállított állófogadás.

Akit érdekel a konferencia, ma még jelentkezhet!

A konferenciára a www.szike.zpok.hu oldalon lehet jelentkezni, ahonnan a konferencia teljes programja is letölthető.

Forrás: Szike