Évente körülbelül 800 ezer tonna csomagolási hulladék keletkezik Magyarországon. Ha alaposabban körülnézünk a házunk táján, láthatjuk a saját szemünkkel, hogy ez bizony a kukánk 35-40%-át teszi ki. Ez igen nagy arány, de tehetünk ellene! Nemcsak a szemétszállítási díjon spórolhatunk vele, hanem a környezetet is óvhatjuk.

A csomagolási hulladék anyagát tekintve leggyakrabban papír, műanyag, fém és/vagy üveg. Ezek lehetnek egyszer használatosak, illetve többutasok, más néven betétdíjasok. Sajnos ma még nem sok lehetőségünk van többutas csomagolóanyagok használatára. Hogyan csökkenthetjük otthonunkban az egyszer használatos hulladék mennyiségét?



Már a vásárlás során ügyeljünk arra, hogy olyan terméket vásároljunk, amelyet minél kevesebb csomagolás borít (ezért nem mellesleg fizetünk is)!

Ha van rá lehetőségünk, olyan terméket vegyünk, amelynek csomagolása újrahasznosított anyagból készült! (A csomagoláson feltüntetik, ha újrahasznosított anyagból készült.)

Kerüljük a többszörösen csomagolt (például a legtöbb fogkrém) és az egyszer használatos termékek (például műanyag- és papírtányérok) használatát!

Ha van a közelben piac, ott vásároljunk, vigyünk kosarat!

A felhalmozott hulladékot ne dobjuk ki azonnal a kukába, először vizsgáljuk meg, hogy használhatjuk-e még valamire! Például: üvegcsomagolásba tölthetünk a későbbiek során lekvárt, a joghurtos poharakban nevelhetünk palántákat, a kartondobozokat használhatjuk tárolásra stb.

Amennyiben mégsem tudjuk hasznát venni az adott csomagolásnak, még mindig tehetünk valamit. Tisztítsuk meg, ha tudjuk, csökkentsük a térfogatát (például a tejesdobozt lapítsuk össze), majd vigyük el a közeli szelektív hulladékgyűjtő-szigetre!

A "fáradozás" megéri, hiszen a szemétszállítási díj mindenki számára ismert fogalom. Az azonban ingyenes, ha a szelektálható hulladékunkat bedobjuk egy-egy gyűjtőbe, és így csökkentjük a saját otthoni mennyiségünket. A csökkenéssel arányosan a szemétszállításért is kevesebbet kell fizetnünk, miközben a környezet védelméért is tettünk valamit.

Végül ne feledjük: az a legjobb hulladék, amely nem is keletkezik.

Ajánlat: további hasznos tippek

Ajánlat: szeleketív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos cikkeink

Kump Edina, ELTE Környezettudományi Klub