Bár a modern genetikai kutatások is megerősítették, hogy minden élőlény egyedi és megismételhetetlen, azért a házilegyek időnként nagyon idegesítők tudnak lenni. Ami még rosszabb, hogy egészségügyi problémát is okozhatnak embereknek és állatoknak, különféle kórokozókat terjesztve.

A vegyszereket tartalmazó spray-k és egyéb légyirtó szerek azonban nem oldják meg a problémát, és néhányuk az egészségre is ártalmas lehet. 2008 augusztusától 37 háztartási rovarirtásra használt készítmény forgalmazása Magyarországon is tilos.

Használatuk helyett próbáljuk meg eltüntetni a legyek számára vonzó célpontokat a lakásban: takarjuk le az ételeket, tároljuk megfelelően a szemetet. A nyitott tűzterű kandallóknál nyáron zárjuk el a kéményt egy kartonpapírral, így a legyek nem tudnak lejönni a kéményen keresztül. Nyári nagy melegben az enyhe elsötétítés és az enyhe huzat csökkenti az épületen belüli légyszámot.

Ha végképp nem tudunk mit kezdeni velük, akkor folyamodjunk mechanikai védekezéshez: használjunk vegyszermentes ragacsos csapdát, vagy egyszerűen légycsapót.