Míg egy átlagos fürdés 300 liter vizet igényel, addig egy zuhanyzás akár 40 liter vízből is megoldható: a különbség éves szinten közel százezer liter és csak a vizet tekintve húszezer forint is lehet. Egy köbméter ivóvíz díja egyébként a 2004-es 143 forintról 2009-re 216 forintra emelkedett. A zuhanyzáshoz ráadásul negyedannyi energia szükséges, mint a fürdéshez.

Keresse a szaküzletekben az úgynevezett kis vízátfolyású zuhanyrózsát! Ezeken percenként csak mintegy 8 liter víz haladhat át, mégis ugyanolyan hatékonysággal működnek és ugyanolyan komfortérzést biztosítanak, mint a régi modellek, amelyek ennek a mennyiségnek háromszorosát is átengedik. A takarékos vízcsapok hasonló elven működnek.  

A legtöbb háztartásban pazarló módon használunk egy olyan környezeti elemet, amelynek drága az előállítása, és amely nálunk is egyre fogy: Magyarország egyes részein - különösen a karsztos területeken - érezhetően csökken az édesvíz mennyisége az elmúlt években, főképpen az éghajlati változások miatt. A víztakarékosságot szolgálja, ha nem folyóvíznél mos fogat és borotválkozik, ha a WC-öblítéshez szabályozható tartályt használ, vagy csak ha egyszerűen elzárja a csöpögő csapot.