A műanyagok kőolajból készülnek, amelyekhez nagyon sokféle, az emberi egészségre általában káros adalékanyagot is kevernek. A műanyag háztartási hulladékok legnagyobb részét a zacskók és az eldobható palackok adják. Ezen anyagokat igen rövid ideig hasznosítjuk, majd szinte azonnal ki is dobjuk, pedig az előállításukhoz rengeteg energiát és nyersanyagot használnak fel, ráadásul a hasznosításuk sok esetben megoldott.

Amennyiben az adott műanyaghulladék újrahasznosítása mégsem megoldott, vagyis nem dobhatjuk a szelektív gyűjtőbe, úgy tegyük az otthoni kommunális hulladékaink közé. Ne is dobjuk el a természetben (az eldobott műanyagok lebomlása akár ezer évig is eltarthat). Semmiképp se égessük el! Mit tehetünk, ha a szomszéd műanyagot éget?



Amikor műanyagot égetünk - vagy égetnek a közelünkben -, olyan mérgező gázok szabadulnak fel, amelyek belélegzésével különböző mértékű egészségkárosodást szenvedhetünk (daganatos megbetegedések, impotencia, magzatkárosodás, légzési elégtelenség, máj- és vesekárosodás, tüdőgyulladás, vérsejtkárosodás stb.), nagyobb koncentrációban pedig akár a halál állapota is beállhat.

Forrás: Major Evarts Tracey

A PVC elégetésekor többek között foszgén is felszabadul, amelyet az első világháborúban mint harci gázt alkalmaztak (fotó: Major Evarts Tracey, Engineer Crops, U.S.A., 1918)

A 21/2001. számú kormányrendelet értelmében tilos műanyagokat égetni; aki ezt megszegi, 500 ezer forintig terjedő bírságra számíthat. A rendelet alól csak néhány hulladékégető kapott felmentést, ezen művekben az égetés korszerű technológiával történik, a légkörbe az előírt határértéknél kevesebb szennyezőanyagot bocsátva. (Más kérdés, hogy az égetőknél kibocsátás szintje állandóan a határérték közelében mozog, azaz folyamatos a környezetterhelés, az egészségkárosító gázok kibocsátása. Olyan ez, mintha ugyan nem egy bűzös teherautó, hanem csak "egy kicsit füstölő" autó mögött haladnánk, viszont órákon át - a szerk.)

Amennyiben műanyagégetést észlelünk, hívjuk fel az illető figyelmét a lehetséges következményekre, ha ez nem elég, ne felejtsük el megemlíteni az esetleges bírság összegét sem. Kérhetjük a tűzoltóság (105), és a rendőrség segítségét is (107).

Ha az illető ezek után sem függeszti fel tevékenységét, forduljunk írásban a helyi önkormányzat jegyzőjéhez. Az illetékmentes bejelentés érdekében hivatkozzunk a 2004. évi XIX. Tv. 141-143. §-ára, amely szabályozza a közérdekű bejelentéseket.

Visszatérő esetekben a környezetvédelmi felügyelőség is eljárhat.

További információk a Levegő Munkacsoport Ne égesd el! című kiadványában.

Kump Edina, ELTE Környezettudományi Klub

Várjuk olvasóink észrevételeit, tippjeit a 365@origo.hu címre!

Ajánlat:

Mit dobhatunk a szelektív sárga konténerbe, és mi az, amit semmiképpen ne dobjunk bele? Műanyaggyűjtés otthon

Összes szelektív cikkünk