A háztartásokból és a gyárakból (főleg a gyógyszer- és vegyipari üzemekből) egyre több olyan anyag jut ki a szennyvízzel és a hulladékkal a környezetbe, amelyek megzavarják az élő szervezetek hormonháztartását (endocrine desrupting chemicals). A vizekben történő megjelenésük már igen csekély koncentrációban is veszélyt jelent az állatokra, és egyelőre nem lehet őket maradéktalanul kiszűrni az ivóvízből sem, ahová a vízkörforgás során visszakerülhetnek.

Ezek a vegyületek öröklődési, fejlődési rendellenességeket okozhatnak, gyengíthetik az immunrendszert, rákhoz vezethetnek. A legszembetűnőbb a nemi működést megzavaró hatás, ami az állatok között például hermafroditizmust és nemváltást okozhat, utóbbi következtében több fajnál is erősen a nőstények javára tolódik el az ivararány. Az ember esetében a sperma minőségének romlásáért, az egyre nagyobb arányú megtermékenyülési problémákért és egyes ráktípusok (főleg emlő- és hererák) előfordulásának növekedeséért okolják a hormonszennyezést - írja a Vízminőség.hu honlap.

Ha csak a háztartásokat nézzük, akkor elmondhatjuk, hogy hormonzavaró anyagokat tartalmaznak a mosogató- és fertőtlenítő anyagok, így ezek környezetbarát termékekre való cseréjén emiatt is érdemes elgondolkodni. A természetbe viszonylag kis mennyiségben kikerülő fogamzásgátló tabletták is erős hormonzavaró hatással rendelkeznek. Ezért éljen azzal a lehetőséggel, hogy a fel nem használt fogamzásgátló tablettákat és egyéb hormontartalmú gyógyszereket nem a szemétbe dobja, hanem visszaviszi a gyógyszertárba, és ott adja le. Ez egyébként minden más gyógyszerre is igaz.