A Magyar Kerékpárosklub és a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium idén tavasszal is meghirdette a Bringázz a Munkába! akciót. Regisztrálni a kampány saját honlapján lehet, és itt kell vezetni a személyes közlekedési naplót is.



Aki április 6. (hétfő) és május 8. (péntek) között teljesíti a legalább nyolc napi - saját maga által igazolt - bringázást a munkába, nyereménysorsoláson vesz részt. Idén Bringázz az Egyetemre! kampány is indul, így főiskolai és egyetemi csapatok is regisztrálhatnak. A szervezők keresik azt a céget is, ahol legnagyobb arányban bringáznak az alkalmazottak.

A szervezők szerint a kampány célja, hogy Ön is megtapasztalja, mennyire egyszerű és természetes kerékpárral érkezni a munkába. A valóságban nem ennyire rózsás a helyzet: még mindig kevés a kerékpárút és sok a biciklilopás, ezért ha eddig nem járt munkába kerékpárral, körültekintően döntsön arról, csökkenti-e a településének környezetszennyezését ezen a módon is.

Forrás: [origo]

Tény, hogy a kerékpározásnak rengeteg előnye van, például:

  •  Budapesten a belvárosban a gépkocsik átlagos sebessége 13-15 km/h, ami kényelmes tekeréssel lehagyható;
  •  költségkímélő; a kampány honlapján kiszámolhatja, mennyibe kerül mindennel együtt autója üzemeltetése;
  •  környezettudatos; egy átlagos gépkocsi teljes életciklusa (gyártás, használat, hulladékkezelés) alatt 2874 millió köbméter szennyezett levegővel és 28 tonna szeméttel terheli környezetünket;

A kampány honlapján további információk olvashatók erről is, csupán egy megjegyzést fűzünk még a témához: a kerékpározás nem egészséges a legnagyobb benzingőzben, ezért zsúfolt belvárosokban nem feltétlenül ajánljuk.