A klór, illetve a klórvegyületek irritálják a bőrt, a szemet, a nyálkahártyákat, sőt kapcsolatba hozhatók születési rendellenességek és daganatok kialakulásával is. A tisztító- és mosogatószerekből a klór a levegőbe távozhat - amikor például kinyitja a mosogatógép ajtaját, akkor a felszálló gőz tele van klórral (ha klórtartalmú szert használ). Az egészségügyi hatásokon túl a klór hosszú ideig stabil marad a levegőben, és a felsőlégkörbe jutva ózonpusztító hatást fejt ki: egyetlen klóratom több tízezer ózonmolekula lebontásában vehet részt.



Mindezek miatt kerülje a klórtartalmú termékek, például a hipó használatát. Mosogatáshoz, tisztításhoz használhat környezetbarát mosogató- és tisztítószereket (amelyek között már mosogatógép-tabletták is vannak), mosószódát vagy szódabikarbónát.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Ezen kívül próbáljuk kerülni vagy minimálisra csökkenteni a klórtartalmú fehérítők, klórozott fertőtlenítőszerek, penészeltávolítók és WC-tisztítók használatát is. Fertőtlenítőszerként használhatunk például ecetet, amely a háztartásokban alkalmazott, higított formában a környezetre nem ártalmas (részletesen lásd korábbi cikkünkben). A klórtartalmú légtisztítószerek használata az egészségre különösen káros, és a probléma forrását amúgy sem szünteti meg - helyette inkább szellőztessünk.

A mosogatógépről nem állíthatjuk, hogy környezetbarát. Sok vizet és áramot használ, mivel forró vízzel történik a mosogatás és sok vegyszert is igényel. Ha feltétlenül szükséges, akkor csak olyan helyen alkalmazzuk, ahol tényleg maximálisan ki van használva, ahol valóban időt és munkát takarít meg - olvasható az Ökoszolgálat honlapján, ahol rengeteg értékes tanácsot kaphat a környezetbarát tisztításhoz.