Mint azt legutóbb 2009 januárjában is láthattuk, az ország gázellátásában komoly problémák adódhatnak. A földgáz csak egyetlen vezetéken érkezik hazánkba, az ára folyamatosan emelkedik, energiaértéke pedig nem állandó és ellenőrizhetetlen a felhasználó számára.

A földgázt kiváltó alternatív fűtési módszerek egyike az úgynevezett hőszivattyú, amelynek leghatékonyabb változata a geotermikus (a földben lévő) energiát hasznosítja. A működésében, megjelenésében, megbízhatóságában, karbantartási igényében leginkább a hűtőszekrényhez hasonlítható berendezés fűt, hűt és melegvizet készít.Forrás: Genex.hu



Egy hőszivattyús rendszer beruházási költségei 3-5 millió forintra rúgnak, amelynek egy része pályázható. Ugyanakkor egy hőszivattyús ház teljes energiaigénye (fűtés, hűtés, melegvíz és villany, utóbbiban a hőszivattyú működtetésére használt árammennyiség is benne van) akár 150 Ft/négyzetméteres havi összegre is lemehet, vagyis például egy 100 négyzetméteres ház esetében mindössze 15 ezer forint. A hőszivattyú mellé további megújuló energiák bekapcsolása lehetséges a rendszerbe (például napelemekkel), és a működtetéshez használt éjjeli kedvezményes áram igényelhető a helyi áramszolgáltatóktól.

A hő kinyerése függőleges és vízszintes szondákkal is lehetséges (forrás: Genex.hu)

Sajnos a már meglévő házak többségében a hőszivattyú üzemeltetése nem lenne ilyen gazdaságos, mert a módszer padló-, fal- és mennyezetfűtés, illetve ezek kombinációi esetén optimális, radiátoroknál nem. Éppen azért aki megteheti, annak egy új ház tervezésénél érdemes megfontolnia a hőszivattyús rendszer kiépítését. Több hazai vállalkozás is foglalkozik ezzel, szerkesztőségünk két nap alatt 6 cégtől kapott igen informatív és korrekt ajánlatokat a Zöldtech.hu portálon keresztül.

A beruházás magasabb költségeket jelent ugyan a gázfűtéshez képest, ám mintegy 4-8 év alatt megtérül. A hőszivattyú alkalmazása függetlenséget jelent a gáztól és környezetkímélő, mert az energiát nem alakítja át, csak nagy hatékonysággal szállítja felfelé a földkéregből, ahol az korlátlanul áll rendelkezésre. Egészségügyi szempontból az sem elhanyagolható, hogy a légbefúvásos klímákhoz képest sokkal biztonságosabb hűtést szolgáltat.

Tipp: hőszivattyúk élőben

2009. április 1-5. között rendezik meg a Construma nevű építőipari szakkiállítást, amely minden eddiginél nagyobb választékban vonultatja fel a környezetkímélő, energiatakarékos termékeket, eljárásokat.

Látogasson el a szakkiállításra, tájékozódjon, és kérjen referenciákat: olyan helyek elérhetőségét, ahol már használnak hőszivattyút!

Szakmai napok: április 1-3.
Közönségnapok: április 4-5.