Ha a gépkocsi gumiabroncsában a nyomás fél bárral kisebb az előírtnál, akkor az ellenállás leküzdése miatt az autó üzemanyag-fogyasztása 2,5%-kal nő. Ezer kilométeren autótól és benzinártól függően ez néhány száz forintot jelenthet, és több szén-dioxidot juttat a légkörbe. Ezért is ellenőrizze rendszeresen a megfelelő guminyomást.

Az üzemanyag-fogyasztást az "öko-vezetéssel" is mérsékelheti: lehetőség szerint finomam induljon, és amint a fordulatszám engedi, kapcsoljon nagyobb sebességi fokozatba. Üzemanyag-takarékos vezetéssel tízezrek spórolhatók meg évente.

Ajánlat: további tippek üzemanyag-takarékos vezetéshez

2009-ben kerül forgalomba a világ első öko-gázpedálja, amely a tesztek alapján 5-10%-os üzemanyag-megtakarítást jelenthet az útviszonyoktól függően. Ha a vezető az adott helyzethez képest túl nagy gázt ad, akkor a rendszer visszanyomja a pedált. Bekapcsolása opcionális, de jelzi, hogy az autógyártók is egyre környezettudatosabban terveznek, illetve hogy jó vezetési technikával akár az üzemanyag tizede is megtakarítható.

Forrás: [origo]

Ez a műszer nemcsak az átlagfogyasztást írja ki, hanem az átlagsebességet, a szén-dioxid-kibocsátást és az átlagos fordulatszámot is. Gyorsan rádöbbenhetünk, hogy 20 kilométer alatt több mint 3 kg szén-dioxidot termeltünk