Már egyetlen energiatakarékos égő is jelentős, akár 15-20 ezer forintos megtakarítást eredményezhet teljes élettartama alatt. Bár beszerzési áruk magasabb, mintegy 80%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, és tízszer akkora az élettartamuk, mint a hagyományos villanykörtének, ezért hosszú távon sokkal gazdaságosabbak. Napi egy-másfél óra használati idő már indokolhatja a hagyományos izzó energiatakarékosra való cserélését.

Forrás: AFP

Egy-egy termék környezetbarátságát nem csupán az dönti el, hogy milyen működés közben, hanem az is, hogy előállítása mennyi erőforrást igényelt, illetve használata után milyen mértékben terheli meg a környezetet. Ezen a területen az anyagok újrafelhasználása fontos, amelynek alapja a szelektív hulladékgyűjtés. Az energiatakarékos égők esetében a visszagyűjtés megoldott nálunk (sok helyen láthat ilyen dobozokat), használata közben viszont figyelni kell arra, hogy ne törjön össze, mert egy részük higanyt tartalmaz. Ha mégis megtörténik, használjunk kénport az összegyűjtésére, mint a régi lázmérőknél.

Forrás: AFP

Magyarországon az összes felhasznált energia 38%-át közvetlenül a háztartások fogyasztják el olyan mindennapos tevékenységek során, mint a fűtés, főzés, melegvízhasználat, világítás stb. Mindehhez valamilyen tüzelőanyagot égetünk el, elektromos áramot használunk fel, és ezáltal hatalmas mennyiségű szén-dioxidot bocsátunk a légkörbe (a szén-dioxid-kibocsátás egyharmadát a lakossági energiafelhasználás okozza). Egyetlen energiatakarékos izzó használatával körülbelül évi 250 kilogramm széndioxid-kibocsátástól óvhatja meg a környezetet - olvasható a Kapcsold k(i) országos éghajlatváltozás elleni kampány hírlevelében.

Kikapcs-bekapcs

Az energiatakarékos égő gyakori fel- és lekapcsolása megrövidítheti annak élettartamát. A gyártók a megadott élettartamot az alkalmankénti minimum negyedórás bekapcsolás esetén szavatolják. Ezért olyan helységekbe, ahol gyakori a fel- és lekapcsolás, a hagyományos izzó jobb megoldás. A kompakt fénycső energiahatékonysága annál jobban tud érvényesülni, minél tovább van alkalmanként használatban. Az egyes lámpatípusokról részletes adatokat, árakat, összehasonlító táblázatokat az ELMŰ-ÉMÁSZ energiatakarékossági oldalain, az Energiapersely.hu című honlapon találhat.



Tovább csökkentheti fogyasztását és környezetterhelését, ha lekapcsolja a villanyt, kikapcsolja az elektromos készülékeket, és kihúzza a mobiltelefon töltőjét.

Várjuk olvasóink észrevételeit, saját ötleteit és tapasztalatait a science@origo.hu címre!

Használt telefonért energiatakarékos izzó

A Magyar Telekom A Föld órája akcióhoz csatlakozva energiatakarékos izzókat ad március 28-án, használt akkumulátorokért és telefonokért cserébe. Az üzletekbe látogatók energiatakarékossági szóróanyagokat is kaphatnak déli 12 órától egészen zárásig. Az akcióban részt vevő üzletek listája és az akcióról még részletesebb információ itt érhető el.