A növényvédő szerek körülbelül 20%-át a gyapottermesztésben használják fel a világon. A vegyszerek egyrészt felhalmozódnak a gyapotból készülő pamutban, másrészt nagymértékben károsítják a környezetet.

A minősített biogyapotot növényvédő- és rovarirtószerek, valamint műtrágya felhasználása nélkül termesztik. A betakarítás kézzel történik, ezért nincs szükség lombtalanítószerre sem, mint a gyapot géppel történő aratásakor. A feldolgozás során - amennyiben a biogyapotból valóban biopamut, illetve bioruha készül - nem végeznek semmilyen szintetikus, vegyi textilképzési folyamatot, a festés pedig növényi és ásványi eredetű anyagokkal történik.

A biopamutból készült termékek mindezek miatt drágák: például egy kisbabára való harisnya egy-kétezer, egy body pedig akár ötezer forint is lehet. A világon elsőként biogyapotot termesztő cég egyik magyarországi üzletében kérdésünkre elmondták, hogy a termékeket főképp súlyos ekcémás betegségben szenvedő gyerekek szülei vásárolják. Napjainkban minden ötödik gyermek szenved ekcémában, vagyis a bőr bőrpírrel, kis kiemelkedő göbökkel, gyorsan növekvő, majd szétpukkanó hólyagocskákkal, duzzanattal, nedvezéssel, pörkképződéssel, majd hámlással és viszketéssel járó krónikus elváltozásaiban. Egyelőre nem tisztázott, hogy mi okozza az ekcémás esetek számának folyamatos növekedését, de minden bizonnyal szerepet játszanak benne a gyapottermesztésben felhasznált vegyi anyagok is.

Forrás: AFP

A cég honlapján számos további érdekes információt tudhatunk meg a (bio)gyapotról, a Zöldbolt.hu honlapon pedig tíz indokot olvashatunk arra, miért használjunk biopamut-termékeket.

Várjuk olvasóink észrevételeit, saját ötleteit és tapasztalatait a science@origo.hu címre!